Prezentare

In toamna anului 1999, la initiativa Centrului Creatiei Populare Ialomita avea loc la Slobozia o manifestare emotionanta „In memoriam – Ion Albesteanu” la care participau folcloristi, dirijori, interpreti vocali si instrumentisti de muzica populara, reprezentanti ai massmedia, oficialitati locale, rude, prieteni, colaboratori si admiratori ai marelui artist ialomitean.

Atunci, unul dintre cei mai apropiati prieteni ai maestrului, Victor Parhon, directorul Centrului National al Creatiei Populare a lansat ideea organizarii la Slobozia a unui festival national al tarafurilor care sa-i poarte numele, in semn de omagiu pentru unul din ultimii mari lautari ai tarii. Si aceasta idee avea sa se implineasca, in anul 2008 festivalul ajungand la cea de-a V-a editie.

S-a dorit organizarea in Ialomita a unei astfel de manifestari cu caracter national avand in vedere faptul ca pe aceste meleaguri, cu peste 50 de ani in urma, maestrul Ion Albesteanu a infiintat orchestra populara ,,Baraganul“, a carei valoare a fost confirmata la numeroasele festivaluri si turnee nationale si internationale. Festivalul s-a vrut totodata a fi un omagiu adus artistului Ion Albesteanu, unul din ultimii mari lautari ai tarii.

Scopul acestui festival este de a contribui la descoperirea şi promovarea celor mai valoroşi interpreţi de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea sa în circuitul valorilor spirituale.

In prezent, organizatorii acestui eveniment de anvergura nationala sunt Consiliul Judeţean Ialomiţa, Consiliul Local Slobozia, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi Direcția Municipală pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia.

Alături de concurenţi, reprezentanţi ai tuturor zonelor folclorice ale ţării, pe scena festivalului au evoluat în recital nume de marcă ale muzicii populare româneşti.

Un juriu de prestigiu format din personalităţi de marcă ale vieţii muzicale româneşti a girat de fiecare data valoarea acestui eveniment artistic de importanţă naţională.

Dincolo de prestigiul dobândit câştigătorii au fost recompensaţi cu premii oferite de organizatori şi sponsori.


Page in 0,402 seconds.