Editia I – Festivalul National al Tarafurilor „Ion Albesteanu“
17 octombrie 2002 – Slobozia
Muzica lautareasca, prin creatiile sale de mare virtuozitate si complexitate, reprezinta sinteza intuitiilor creatorului popular despre lume, grupand intregul fior artistic si totala daruire fata de muzica, caracteristice ale unei anumite categorii artistice: lautarii.
Sensurile largi de viata ale omului de rand, cu destinul sau contradictoriu implinit in experiente existentiale definitorii, sunt transformate inedit in scene lirice dense prin intermediul acestei muzici „nescrise“, care a invins timpul.
Orchestrele populare si tarafurile detin un stil de interpretare inconfundabil, curat, expresiv, direct sau navalnic, taranesc, de aleasa factura folclorica, de inalt profesionalism. Muzica populara instrumentala pune in valoare bogatia numerica si varietatea cantecului in comunitatea romaneasca perpetua.
Festivalul national al tarafurilor, intitulat sugestiv si onorific „Ion Albesteanu“, isi propune tocmai aflarea acestor adevarate talente, interpreti stiuti si nestiuti care, din umbra si cu inima deschisa preiau si transmit acest gen de muzica.
Numeroasele talmaciri ale acestui gen muzical, diversele preluari si prelucrari minutioase, interpretarile artistice complexe si inedite, perpetuarea unor valori dinspre generatiile vechi catre cele noi, sunt tot atatea prilejuri de dezbatere pe care, Festivalul national al tarafurilor le deschide cercetarii atente.
Manifestarea are un caracter national si isi propune descoperirea de noi talente si promovarea lor, punerea in valoare a cantecului popular instrumental din diferite zone ale tarii, reliefarea varietatii formelor folclorului ialomitean, satisfacerea nevoii de cultura autentica a publicului. Festivalul se desfasoara o data la doi ani, toamna (septembrie-octombrie) la Slobozia, anul 2002 insemnand prima editie a acestei manifestari.
Participarea este deschisa tarafurilor si orchestrelor populare din intreaga tara si tuturor acelora care sunt interesati de acest gen de muzica.
Se urmareste organizarea in Ialomita a unei astfel de manifestari cu caracter national avand in vedere faptul ca pe aceste meleaguri, cu peste 50 de ani in urma, maestrul Ion Albesteanu a infiintat orchestra populara „Baraganul“, a carei valoare a fost confirmata la numeroasele festivaluri si turnee nationale si internationale. Festivalul se vrea totodata a fi un omagiu adus artistului Ion Albesteanu, unul din ultimii mari lautari ai tarii.
In toamna anului 1999, la initiativa Centrului Creatiei Populare Ialomita avea loc la Slobozia o emotionanta manifestare „In memoriam – Ion Albesteanu” la care participau folcloristi, dirijori, interpreti vocali si instrumentisti de muzica populara, reprezentanti ai radioului si televiziunii, oficialitati locale, rude, prieteni, colaboratori si admiratori ai marelui artist ialomitean.
Atunci, unul dintre cei mai apropiati prieteni ai maestrului, Victor Parhon, directorul Centrului National al Creatiei Populare a lansat ideea organizarii la Slobozia a unui festival national al tarafurilor care sa-i poarte numele, in semn de omagiu pentru unul din ultimii mari lautari ai tarii. Si aceasta idee avea sa se implineasca.
In ziua de 17 octombrie 2002, intr-o sala arhiplina s-a desfasurat prima editie a acestui festival. Organizatori au fost Societatea Romana de Televiziune, Prefectura si Consiliul Judetean Ialomita, Consiliul local al municipiului Slobozia, Directia Judeteana pentru Cultura, Centrul Creatiei Populare Ialomita si Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“.
Pe parcursul a aproape 6 ore – un adevarat maraton folcloric – spectatorii veniti in numar foarte mare au putut admira superbe recitaluri sustinute de invitati: Maria Ciobanu, Elena Roizen, Floarea Calota, Nineta Popa, Tita Stefan, Valentin Albesteanu, Ioan Chirila, Claudia Torop, Adrian Stanca, Liliana Laichici, Leontina Dorca, Nicolae Rotaru, Aurelia Popescu Preda, acompaniati de taraful “Doina Baraganului“ al Centrului Creatiei Populare Ialomita. Extraordinare au fost si evolutiile tarafurilor invitate la festival: taraful din Clejani, taraful „Dor calator“, taraful “Cununita“, taraful “Ion Albesteanu“, grupul de cimpoieri din Amara si formatia de dansuri barbatesti din Luciu.
Prima parte a festivalului a constat intr-un concurs inedit, „Mostenitorii“, la care au participat 3 tineri ialomiteni cu mari perspective: Mihai Serban, Nicoleta Radinciuc si Nicoleta Samoila. Tema acestui concurs a fost legata de personalitatea marelui artist omagiat – Ion Albesteanu.
Juriul care a apreciat evolutia concurentilor a fost format din prof. univ. Emilia Comisel, prof. univ. Gheorghe Oprea, poetul George Tarnea, Elena Pacala (director al Directiei judetene pentru Cultura), Floarea Calota (solist muzica populara), Tita Stefan (solist muzica populara, sotia lui Ion Albesteanu), Virgil Iaru (director adjunct Liceul de Arta Slobozia), Cornel Vasile (presedintele Comisiei de Cultura a Consiliului local Slobozia), Cristian Obrejan (directorul Centrului Ceatiei Populare Ialomita). Toti concurentii si-au demonstrat cunostintele si maiestria si au obtinut punctajul maxim. Prezentatorul acestui concurs si al intregului festival a fost cunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice Marioara Murarescu.
Participantii la festival au primit din partea organizatorilor diplome de onoare, iar pentru intreaga activitate pusa in slujba cercetarii si valorificarii folclorului romanesc, Emilia Comisel si Gheorghe Oprea au primit diplome de excelenta.
Foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor Slobozia, gazda acestui festival, a gazduit si o inedita expozitie cuprinzand fotografii, afise de spectacol, distinctii si diplome, documente si obiecte ce au apartinut marelui artist Ion Albesteanu.
Festivalul, aflat la prima sa editie, a insemnat girul autenticitatii folclorului, calitatea prestatiilor, capacitatea de a transmite generatiilor tinere tot ce are mai valoric potentialul de cantece si interpretare.
O superba dupa-amiaza dedicata folclorului, amintirii marelui artist Ion Albesteanu, cinstirii cantecului popular, aceasta particica din sufletul nostru romanesc. O dovada ca imaginea sa traieste si va ramane vesnic vie in sufletele noastre, atata vreme cat exista dragoste pentru frumos, pentru trecut si valorile eterne ale folclorului si traditiilor populare romanesti.
Astazi nici unul dintre cei doi prieteni de-o viata nu mai sunt printre noi. Dar numele lui Ion Albesteanu si prietenia pe care Victor Parhon i-a purtat-o au facut sa se nasca un festival national al tarafurilor, care sa ne aminteasca de nemuritoarele cantece lautaresti.
Impresii
Prof. univ. Emilia Comisel:
„Festivalul va aduna de-a lungul anilor reputatia unui violonist si dirijor de o mare sensibilitate, de la care multi vor avea ce invata.“
Prof. univ. dr. Gheorghe Oprea:
„Ceea ce se intampla la Slobozia si va urma sa se intample va face ca muzica lautareasca traditionala si folclorul in general sa dainuie. S-ar putea ca in curand manelele sa devina amintiri.“
George Tarnea – poet:
„Numai un artist ca Ion Albesteanu putea fi luat ca exemplu pentru genericul acestui festival.“
Elena Pacala – directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Ialomita:
„Iata o sala plina unde oamenii se simt fericiti. Pentru public festivalul, la prima sa editie, a adus numai noblete si vibratie sufleteasca.“
Cristian Obrejan – directorul Centrului Creatiei Populare Ialomita:
„Festivalul national al tarafurilor „Ion Albesteanu“ este profund diferit fata de celelalte manifestari folclorice organizate pana acum. Se distanteaza in mod diferit de canoanele consacrate ale muzicii populare de concert.“